Het Beter Bruggen Plan

Aduard - Dorkwerd

Mikadospelen met een trillende hand

De provincie wil twee bruggen over het Van Starkenborgkanaal vervangen. Dat is bestuurlijk gezien geen pretje. Tegen vrijwel iedere variant hebben burgers wel wat in te brengen. En dat gebeurt. Massaal.

Het was 'een slechte vertoning', eerder deze week tijdens de inspraakavond in Aduard over het plan van de provincie om twee bruggen over het Van Starkenborghkanaal te vervangen. Althans, dat vindt Stadjer Jan Mulder, voorzitter van de bewonersvereniging Reitdiep. De vervanging van de bruggen, gecombineerd met een weg rond Aduard, stelt verkeersgedeputeerde Henk Bleker voor een pittig probleem, zoveel werd wel duidelijk tijdens de inspraakavond vol botsende belangen. Het moet voor Bleker zoiets zijn als mikadospelen met een tremor in de hand. Zodra je iets aanraakt, dondert de boel in elkaar. Weliswaar zijn de aanwonenden van de door een zondvloed van verkeer geplaagde hoofdweg in Aduard tevreden met de rondweg, maar elders steekt de ontevredenheid op de gekste plekken de kop op. Zo zijn bewoners van de duizenden koppen tellende Groningse wijk Reitdiep niet blij met het doorgaande verkeer van het Hogeland dat over de Hoogeweg van en naar de stad rijdt. Bewoners van het Hogeland raken intussen geïrriteerd door die Stadjers, want ze gingen al over de Hoogeweg voordat die wijk er lag. Ook in Aduard heerst ontevredenheid en irritatie. Bewoners van het monumentale Aduarder Voorwerk zijn ongelukkig omdat hun boerderijen straks achter een talud dreigen te verdwijnen. Over een ding lijken veel betrokken het wel eens. Een vaste hoge brug bij Aduard die aansluit op de nieuwe rondweg zou helpen. Zeker als de brug bij Dorkwerd een fietsbrug wordt. Een vaste brug levert geen vertraging op als er weer eens een schip voorbijkruipt. Een fietsbrug bij Dorkwerd maakt een eind aan het doorgaande verkeer door de wijk Reitdiep. Maar dit alternatief zou te duur zijn. Vijf miljoen euro. Op dit punt vallen de Groningers, of ze nu uit Stad of Ommeland komen, elkaar weer wel in de armen: laat de provincie maar een klein deel van de zakken geld die ze is toegezegd na het afblazen van de hogesnelheidslijn, in zo'n brug steken, redeneert menigeen. Ook rijst zo langzamerhand de vraag wat de gemeente Groningen wil bijdragen aan de oplossing van een probleem dat duizenden Stadjers voelen. Niets is zeker, maar het zou niet hoeven verbazen als Henk Bleker, die door velen wordt beschouwd als een bestuurlijke Houdini, een list verzint en het burgerlijk protest gebruikt om hier of daar het extra geld te fourneren voor een breed gedragen plan.

bewonersvereniging Reitdiep, vraagt zich af waar onderzoeksbureau Royal Haskoning zich op baseert als het stelt dat de toename van het verkeer door de wijk afneemt door het bruggenplan. Hij zegt dat er straks in de wijk vijfduizend mensen wonen. "Daar wil je geen doorgaand verkeer over de Hoogeweg bij." Verder was het gedeputeerde Bleker niet duidelijk welke veiligheidsproblemen er ontstaan, denkt Mulder. "Er komt een speelplaats pal aan de Hoogeweg en een school op de kruising met de Uilkensweg. Ouders laten hun kinderen dan niet meer met de fiets gaan en brengen ze met de auto. Zo wordt het probleem nog groter."


'We verdwijnen' Voorzitter Hein Groothuis van buurtschap Nieuwklap is onaangenaam verrast. "Nieuwklap verdwijnt op deze manier voor de helft en we komen in een klaverblad te wonen. Zo zou het niet moeten." Groothuis vindt het vreemd dat het voorkeursalternatief van 24 juni was aangenomen en dat de provincie nu bij een verdere uitwerking weer schuift. "Je weet niet waar je aan toe bent."


Grote lijn goed

Het feit dat de provincie vasthoudt aan de twee bruggen, de rondweg en de blijvende aansluiting op de Heereweg stemt dorpsbelangen Aduard gelukkig, zegt voorzitter Jacob Klaas Star. Minder is hij te spreken over de aansluiting bij Nieuwklap. "Dat is een gedrocht en leidt tot opstoppingen." Volgende week spreekt dorpsbelangen met de inwoners van Aduard over het plan.

Bron: DvhN

> terug naar het nieuwsoverzicht  

 

gemaakt door